Sayfa içeriği
HTML nedir?
Başlangıçta HTML, Web sayfalarının ne içerdiğini açıklamak için kullanılan çok basit bir dildir, yani sayfadaki başlıklar, paragraflar, düğmeler, resimler, listeler, tablolar ve eklenebilecek diğer şeyler gibi öğeleri tanımlamak için web sayfalarında kullanılan bir dildir.
HTML, Web programlama öğrenmeye başlayacak herkes için çok önemli bir dildir ve hiçbir web programcısı için asla vazgeçilemez.
HTML, programlama yolculuğunu başlayacağın dildir, en kolay dillerden biridir ve herhangi bir web programcısı için başlangıç noktasıdır.
Bir sayfanın temel yapısını oluşturmak ve bir web sayfasının temel yapısını tasarlamak için kullanılan bir dildir.
Bu yüzden bu dili sadece tek bir amaç için kullanıyoruz, o da web sayfalarının yapısını tanımlamaktır (Pages Structure).
Anlamını bilmediğin birçok kelime ve cümle görebilirsin, bu normaldir ve her gördüğünde panik yapmamalısın, Her birinin anlamını öğreneceksin ve sonunda HTML'yi sorunsuz bir şekilde öğreneceksin.
HTML dili, bir programlama dili olmadığını unutmalıyım.
HTML kelimesi, Hyper Text Markup Language cümlesinin bir kısaltmasıdır,
HTML dili programlama dili değil, tasarım dili olduğu anlamına gelir.
Ancak bu programlama dillerinden daha az değerli olduğu anlamına gelmez. HTML her web programcısının başlangıç noktası'dır. Ve HTML dili kullanmadan bir web sayfası oluşturamazsın.
HTML'nin birçok avantajı vardır ve vazgeçilemez bir dildir, bu nedenle programlama öğrenmeye başlamak isteyen herkes için çok önemli bir dildir.
Web sayfası bileşenleri
Genel olarak, profesyonel web sayfaları oluşturmak için aşağıdaki dilleri aynı sırayla öğrenmelisin:
- HTML: Sayfaya eklemek istediğimiz elemanları tanımlamak ve temel yapıyı oluşturmak için kullanılır.
- CSS: Sayfadaki öğelerin tasarımını iyileştirmek ve sitenin temel yapısının görünümünü iyileştirmek.
- Javascript: Web sayfalarına efekt eklemek ve sayfalara girilen ve görüntülenen verileri işlemek için kullanılır.
Dilleri nasıl öğreneceksin olduğu için merak etme, üç dili tek tek sıfırdan öğreneceksin ve kolaylıkla öğreneceksin ve bazılarının çok zor olduğunu düşündüğü gibi değil, aksine öğrenmesi çok kolay ve öyle olacak.
Bu kursu bitirerek mükemmel bir başlangıç yapacaksın, bitirdikten sonra istediğin herhangi bir dili öğrenmeye başlayabileceksin. Bunun nedeni, programlama algoritmasını anladığın içindir. ve CSS ve Javascript öğrenmeyi için hazır olacaksın.
Bu üç dili sadece entegre web siteleri oluşturmak için değil, telefon için uygulamalar ve oyunlar, bilgisayar için uygulamalar oluşturmak için kullanabileceğini not edelim.
HTML sürümleri
Tarayıcıların ortaya çıkışının başlangıcından itibaren HTML dili geliştirilmekte ve her yeni sürümde daha fazla özellik eklenmektedir.
Yani HTML dilinin sürümleri vardır ve her sürümde dile yeni şeyler eklenir, şu anda öğrenmeni gereken sürüm, HTML5 olarak adlandırılan dilin beşinci sürümüdür.
Bu sürüm, önceki sürümlerde eklenmeyen birçok önemli özelliğe sahiptir, en önemlisi sayfalarda video, şarkı ve grafikleri kolaylıkla eklemektir, bu nedenle diğer sürümlerden herkes html5 kullanır.
Dil gelişim aşamaları
- 1989'da mühendis Tim Berners-Lee, World Wide Web üzerinden veri paylaşmayı amaçlayan ilk yazılım projesini yarattı. Bugün hala sitelere verilen bağlantılarda gördüğümüz WWW harfleriyle kısaltılmıştır. O zamanlar, içeriği güzel bir şekilde görüntüleyen tarayıcılar olmadığı için İnternet'e erişim zordu.
- 1991'de mühendis Tim Berners-Lee, verileri tarayıcıda daha iyi görüntülemek için HTML dilini icat etti.
- 1993 yılında mühendis Dave Raggett, dilde bazı iyileştirmeler yaptı ve sürümü HTML+ olarak adlandırdı.
- 1994 yılında mühendis Tim Berners-Lee, internette kullanılan HTML dilini ve protokollerini düzenli bir şekilde geliştirmeye devam etmek ve geliştirmenin ana merkezi olmak için W3C'yi kurdu.
- 1995'te bir grup mühendis dile bazı iyileştirmeler ekledi ve onu HTML 2.0 olarak adlandırdı.
- 1997'de W3C dilde bazı değişiklikler yaptı ve onu HTML 3.2 olarak adlandırdı.
- 1999 yılında, W3C dilde bazı değişiklikler yaptı ve onu HTML 4.01 olarak adlandırdı.
- 2014 yılında, W3C dilde çok önemli iyileştirmeler yaptı ve onu HTML 5 olarak adlandırdı.
- 2016'da W3C, sürüm 5'te bazı iyileştirmeler yaptı ve onu HTML 5.1 olarak adlandırdı.
- 2017'de W3C, sürüm 5'te bazı iyileştirmeler yaptı ve onu HTML 5.2 olarak adlandırdı.
Bu kursta ne öğreneceğim?
Bu kursta, HTML 5 dilinin tamamını öğreneceksin ve bu kursta dilin mevcut en son sürümü öğretilecek.
Ardından web sayfaları için doğru yapıyı nasıl koyacağını öğrenecek ve sayfalara ekleyebileceğin her şeyi öğreneceksin.
Bu nedenle, bu kursu tamamladıktan sonra CSS öğrenmeye ve kendini geliştirmeye devam etmeye tamamen hazır olacağından emin ol.
Bu kursu başlamaktan önce herhangi bir şey bilmem gerekiyor mu?
Kesinlikle, bu kurs senin başlangıç noktasıdır ve başlamak için hiçbir şey bilmeni gerek yoktur.
Öğrenmeye başlamak için güçlü bir bilgisayara ihtiyacım var mı?
Öğrenmeye başlamak için tek ihtiyacın olan bir kod editörüdür ve editörler hakkında daha fazla bilgi için HTML editörleri dersi ziyaret edebilirsin.
Başlamak için güçlü bir bilgisayara hiç ihtiyacın yok, hatta bir bilgisayarın yokluğunda bile telefonundan eski olsa bile öğrenmeye başlayabilirsin !!
Bunu kanıtlamak için bu kurs Galaxy S4 telefon'dan oluşturdum ve sitenin çoğu dersleri sadece Galaxy S4 telefondan'dan ekledim.
Telefon eskiyse öğrenmek zor olabilir ama imkansız değil.
Bu referans kimler için hazırlanmıştır?
Bu referans, öğrenmek isteyen tüm insanlar için tasarlanmıştır.
Yani ister bir hobici, ister öğrenci veya programcı ol, bu referans sana HTML'yi anlamanı ve çok ileri bir seviyeye ulaşmanı yardımcı olacaktır.
Anlamadığın bir yer olursa Araştırma'da soru sorabilirsin.